Tym razem wzięli w nich udział uczniowie kl. III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (w ramach pracowni gastronomicznej) . Prowadził je Michał Zięba – absolwent naszej szkoły, a obecnie „kitchen manager” w restauracji Hungry Horse w Braintree w Wielkiej Brytanii. Tematem zajęć były: „Zakąski z ryb i owoców morza”. Nie trzeba chyba dzisiaj nikogo przekonywać o walorach smakowych i zdrowotnych aspektach tego rodzaju produktów. Warto by było, żeby gościły one coraz częściej na naszych stołach. Mając na względzie powyższe czynniki, panie profesor: A. Bieszczad – Ochał oraz A. Paśko patronowały owemu przedsięwzięciu.
W planie zajęć było przygotowanie takich potraw jak:
- tatar z łososia,
- krewetki w maśle i białym winie,
- sandacz w białym sosie.
Uczniowie, zgodnie ze wskazówkami prowadzącego, samodzielnie przygotowali krewetki w maśle i białym winie oraz sandacza i biały sos, w którym podano rybę. Jak przygotować tatara z łososia zademonstrował pan Michał Zięba. Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją potraw. Prowadzący wysoko ocenił dokonania uczniów.
Współpraca Michała Zięby z uczniami ZST-W nie kończy się tylko na prowadzeniu przez niego warsztatów z młodzieżą, warto podkreślić, że dokonuje on również zakupu różnego rodzaju produktów, które są niezbędne do przeprowadzenia zajęć. W imieniu uczniów i nauczycieli za pomoc i wsparcie dziękujemy!
Tekst: Małgorzata Syrda